Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /home/bureaubam/domains/tekstbureaubam.nl/public_html/wp-includes/compat.php on line 502

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/bureaubam/domains/tekstbureaubam.nl/public_html/wp-includes/pomo/translations.php on line 208

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/bureaubam/domains/tekstbureaubam.nl/public_html/wp-includes/pomo/translations.php on line 208
Voorzetsels en werkwoorden
Logo tekstbureau Bam

Scriptie, brochure of webtekst, je kunt altijd bij BAM terecht.

Voorzetsels en werkwoorden

Is het eraan of er aan? Er af of eraf? En als er een werkwoord bij komen? Er aan toekomen? Eraan toekomen? Er aantoe komen? Er aantoekomen? Waarschijnlijk ben je nu flink aan het twijfelen, want hier heb je sinds de middelbare school waarschijnlijk niet meer aan gedacht. Maar wees gerust, de redding is nabij. Uiteraard zijn er regeltjes om deze kwestie voor eens en voor altijd op te helderen.

Er staat meestal aan het eerste voorzetsel vast. Het tweede voorzetsel hoort meestal bij het werkwoord, dus dat zit aan het werkwoord vast. Het is dus eraan toekomen. Is er maar een voorzetsel beschikbaar om ergens aan vast te plakken? Dan hoort dat meestal bij er.

“Wat heb je ervan geleerd?”

“Wat heb je eraan gedaan?”

Maar niet alle gevallen zijn zo makkelijk op te lossen. Woorden als ervanaf, ertegenaan en ertegenop hebben twee voorzetsels die niet altijd te combineren zijn met een werkwoord, al lijkt dat soms wel het geval.

“Dan moet je er niet tegenaan botsen.”

Het werkwoord is botsen, en niet aanbotsen, dus aan komt vast aan tegen. Het is dus volledig afhankelijk van het werkwoord waar het voorzetsel aan vast komt.

“Die kast is te hoog, ik wil er niet tegen opkijken.”

Mocht je ooit twijfelen, zoek dan het werkwoord op in het woordenboek. Dan weet je meteen of het voorzetsel bij het werkwoord hoort of niet.