Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /home/bureaubam/domains/tekstbureaubam.nl/public_html/wp-includes/compat.php on line 502

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/bureaubam/domains/tekstbureaubam.nl/public_html/wp-includes/pomo/translations.php on line 208

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/bureaubam/domains/tekstbureaubam.nl/public_html/wp-includes/pomo/translations.php on line 208
Kommagebruik - Tekstbureau BAM
Logo tekstbureau Bam

Een verse blik op je werk zorgt ervoor dat je tekst tiptop in orde is!

Kommagebruik

“Je mag, in principe, overal, waar je wilt, een komma zetten. Maar, het ziet er, niet altijd even mooi, of lelijk, uit.”

Komma’s, voor de een een vriend, de ander een vijand. Je mag, in principe, overal, waar je wilt, een komma zetten. Maar, het ziet er, niet altijd even mooi, of lelijk, uit. Persoonlijk houd ik er wel van als zinnen lekker doorlopen, want zodra je een komma leest, ben je geneigd een pauze in te lassen in je hoofd. En, dat, leest, niet, super. Maar je moet zinnen ook niet te lang laten doorlopen want dan ga je in je hoofd juist heel erg snel en gehaast lezen en dan weet je eigenlijk niet meer waar je het over hebt of over wie of wat je zin nou eigenlijk precies ging. Er is eigenlijk geen goed of fout, maar er zijn wel wat richtlijnen.

Gebruik bijvoorbeeld een komma bij opsommingen, of tussen twee gelijkwaardige bijvoeglijk naamwoorden.

“Ik kocht vandaag bij de Ikea een mooie, roze Höteknöt stoel, knakworstjes en een softijsje.”

Ook bij bijstellingen is een komma gewenst, bijvoorbeeld als je het hebt over Marieke, de directeur van de toetjesfabriek, die morgen langskomt voor een proefsessie. Maar pas op dat je hier geen fouten mee maakt. De NOS ging flink de fout in bij een bericht over mensen uit Amstelveen die een lintje hadden gekregen. Op Koningsdag werden zij nog eens extra in het zonnetje gezet, maar de NOS zette wel heel veel Amstelveners in het zonnetje, namelijk allemaal:

“Verder werden de Amstelveners, die gisteren waren onderscheiden, in aanwezigheid van de koning en koningin nog eens in het zonnetje gezet.”

Ook is het raadzaam een komma te zetten tussen twee persoonsvormen naast elkaar. Bij een korte zin hoeft dat niet per se, maar het mag altijd!

Zoals je ziet is het gebruik van komma’s echt gebonden aan stijl. Ik gebruik bijvoorbeeld vaak een komma als je een pauze hoort bij het voorlezen van de zin. Ook als de zin erg lang is, is een komma prettig om de leesbaarheid te verbeteren. Het is in ieder geval niet waar dat een komma niet gebruik mag worden voor of na de woordjes en en of.  Lees je zin maar eens hardop voor, dan merk je vanzelf of een komma gewenst is.