Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /home/bureaubam/domains/tekstbureaubam.nl/public_html/wp-includes/compat.php on line 502

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/bureaubam/domains/tekstbureaubam.nl/public_html/wp-includes/pomo/translations.php on line 208

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/bureaubam/domains/tekstbureaubam.nl/public_html/wp-includes/pomo/translations.php on line 208
Beknopte bijzinnen - Tekstbureau BAM
Logo tekstbureau Bam

Geen taalwonder? Geen probleem. BAM helpt je.

Beknopte bijzinnen

“Aan de muur gehangen vond moeder het schilderij wel mooi.”

Op het eerste gezicht zit er geen fout in deze zin. Maar lees eens goed. Hangt moeder nu aan de muur het schilderij mooi te vinden? Ja. In deze zin vond moeder het schilderij eerst niet mooi, maar toen ze aan de muur ging hangen vond ze het wel mooi. Zo is het natuurlijk niet gegaan. Tenzij je graag je moeder aan de muur hangt als je een nieuw schilderij hebt gekocht, dan sta je volledig in je recht om deze zin zo te gebruiken.

“Bijgaand stuur ik u de factuur.”

Ook prima, zullen de meeste mensen denken. Maar wat is hier precies bijgaand? Juist, de ik-persoon. Dus terwijl ik bijgaand ben, stuur ik je de factuur. Nee, niet helemaal juist.

Wat is hier nu eigenlijk aan de hand? In deze twee voorbeeldzinnen is sprake van een verkeerd gebruikte beknopte bijzin. Een beknopte zin is een zin zonder persoonsvorm of onderwerp. Daarom is het vaak een bijzin, omdat een zin zonder persoonsvorm of onderwerp nu eenmaal niet zoveel zegt. Vandaar dat het een beknopte bijzin heet. Wat zijn de regels voor het gebruik van een beknopte bijzin? Nou, ze slaan op het onderwerp van de hoofdzin, dat is de zin die erna komt. In het eerst voorbeeld is het onderwerp van de hoofdzin moeder, dus is zij het die aan de muur hangt. In het tweede voorbeeld is het onderwerp van de hoofdzin ik, dus is de ik bijgaand.

Deze foute beknopte bijzinnen zijn lang niet altijd op te lossen door simpelweg wat woorden te verplaatsen. Vaak moet je de hele zin gewoon omgooien en andere woorden gebruiken. “Moeder vond het schilderij wel mooi toen het aan de muur hing.” “Ik stuur u de factuur als bijlage.”

Foute beknopte bijzinnen worden vaak niet herkend als fout. Zeker in de gesproken taal vallen dit soort fouten niet op. Ga er maar eens op letten in de krant, op TV en gewoon op straat!